Állandó változó

Állandó változó

A vállalkozói kockázatvállalás

2022. január 14. - zabantam

Vajon Elon Musk akkor is embert juttatott volona az űrbe, vagy Bill Gates akkor is a világ meghatározó informatikai vállalatává tette volna a Microsoftot, ha nem hajlandóak kockázatos döntéseket hozni? A sikeres vállalkozók és vezetők neve összeforrt a kockázatvállalás - és talán a szerencse - fogalmával is, de vajon törvényszerűségről beszélhetünk-e? A vállalkozói lét feltétele-e a kockázatvállalás?

 Faragó Klára és Radnóti István további, nagyon érdekes kérdéseket tett fel a témában:

"Mennyiségileg több-e a vállalkozókra jellemző kockázatvállalás, vagy minőségileg más? A helyzet vagy a személyiség szüli-e a vállalkozót, a kockázatos döntéseket? A vállalkozással együtt járó kényszer-e a kockázat, vagy azért lesz valaki vállalkozó, mert szereti a kockázatot? "

2010-es cikkükben a személyiségvonások és a vállalkozói kockázatvállalás között keresték a kapcsolatot.

A vállalkozók kockázatvállalási hajlandóságát vizsgáló kutatások szinte mindegyike evidenciaként kezelte, hogy a vállalkozók nem riadnak vissza a kockázatos döntésektől. Empirikus kutatások viszont kimutatták, hogy ez a feltételezés mégsem olyan egyértelmű. Faragó és Radnóti, hogy utánajárjanak a kérdésnek egy 95 fős vállalkozói, illetve egy 86 fős főiskolásokból álló csoportot vizsgált meg.

A vizsgálat azt mutatta, hogy a globális kockázatvállalást tekintve a két csoport között nincsen markáns különbség, azonban, ha a területspecifikus eredményeket nézzük, a vállalkozók kockáztattak pénzügyi területen, a fizikai kockázatok esetében (pl. sárkányrepülés) és morális kockázatokat is szívesebben vállaltak. A szociális kockáztatásban a főiskolások voltak bátrabbak.

A vállalkozóknál többek között az alábbi személyiségvonások hozhatók összefüggésbe a kockázatvállalás magasabb szintjével: 

  • extravertáltság
  • nyitottság
  • leleményesség
  • új megoldások keresése a helyzetek kezelésére
  • változások elfogadása
  • szeretik a kihívásokat

Összességében megállapították, hogy "a vállalkozók kockázatvállalása jobban függ attól, hogy az adott vállalkozó milyen személyiségvonásokkal rendelkezik, mint attól, hogy a kockázatvállalás megszokott, mindennapi tevékenység-e a számára".

forrás: Faragó Klára, Radnóti István: Személyiségvonások befolyása a vállalkozói kockázatvállalásra

(A teljes cikk hozáférés birtokában itt olvasható: www.akjournals.com)

vallalkozo2.jpg

Kép forrása Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://allandovaltozo.blog.hu/api/trackback/id/tr6016812054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása